Tedbir nafakası bakım nafakası türlerinden olmakla birlikte, boşanma davasından önce ve boşanma davasından sonra talep edilmesine bağlı olarak süreli veya süresiz olarak verilebilen nafakadır. Bu makalede bu ayrımın içerikleri incelenerek bilgi aktarımı sağlamak amaçlanmıştır.
Boşanma davasından önce evlilik birliği içerisinde bulunan taraflardan birinin, herhangi ayrılık veya boşanma talebi olmadan ayrı yaşama hakkında haklı sebep göstererek açabileceği bağımsız bir dava ile talep edilen nafaka türüdür.
Ayrı yaşama kararı hususunda haklı sebep olarak nafaka talep eden eşin diğer eş tarafından şiddet görmesi, sadakat yükümlüğünün yerine getirilmemesi, ekonomik güvenliğin tehlikeye düşürülmesi, hane içi huzurun bozulmasında etken sebepler vb. haller haklı sebeplerdir.
Ayrı yaşama kararının haklı sebebe dayandırılmış olması durumunda hakim eşlerden haklı sebepleri sunmuş olan tarafa diğer tarafın tedbir nafakası ödemesi hususunda karar alabilir. Hem kadın hem de erkek eş için tedbir nafakası kararı alınabilir. Bu nedenle açılacak tedbir nafakası davası bağımsız bir dava şeklinde, eşlerden birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde açılır.
Tedbir nafakası talep edilebilmesi için evlilik dışı bir ilişki olmamalı ve talep eden kişi kusurlu olmamalıdır. Kusurlu olan eşe tedbir nafakası verilemeyeceği gibi askerde olan eşten veya geliri olmayan eşten tedbir nafakası istenemez. Düzenli ve yeterli geliri olan veya kendi isteği sebebiyle çalışma imkanı varken çalışmayan eşe tedbir nafakası verilmez.
Bağımsız tedbir nafakası, eşlerde birinin ölmesi veya ölüme eşdeğer olay yaşanması eş hakkında gaiplik kararı alınması, boşanma kararının veya evliliğin iptalinin kesinleşmesi, sınırlı süre için verilmiş ise sürenin bitmesi ya da nafakadan feragat edilmesi ile nafaka sona erer.
Eşler boşanma davası açıldıktan sonra kendileri veya ergin olmayan çocuklarının bakımı için tedbir nafakası talebinde bulunabilir. Boşanma davası sırasında alınan tedbir nafakası geçici nitelikte bir nafaka olduğundan kusur aranmaz. Hakim tedbir nafakası ödeyecek tarafı belirlerken ekonomik gücü göz önüne alarak bir karar verir. Davanın devamı süresince tarafların maddi durumlarında değişim olması durumunda hakim resen veya talep sebebiyle nafaka miktarının arttırılmasına veya azaltılmasına karar verebilir.
Boşanma davası süresince devam edebilecek olan tedbir nafakası davanın kesinleşmesiyle birlikte sona erer. Bu nafaka sonrasında hakim kararına bağlı olarak iştirak veya yoksulluk nafakasına çevrilebilir.
Boşanma davası açılmadan önce veya boşanma davası sırasında eş için tedbir nafakası dışında tarafların ergin olmayan müşterek çocukları içinde tedbir nafakasına hükmedilebilir. Ergin olmayan çocuk dışında ergin olan çocukları olması halinde ergin çocuğun eğitiminin devam etmesi durumunda da çocuğun eğitimi sona erinceye kadar bakım yükümlülüğü devam ettiğinden nafaka talep edebilir.
Ergin olmayan çocuk için, çocuğa bakan ana veya baba tarafından çocuk adına nafaka davası açabilir. Hakim çocuğun bakımı, eğitimi ve diğer giderlerinin belirlenmesi doğrultusunda nafaka miktarını belirleyerek nafaka verilmesine karar verebilir.
Çocuğa verilen nafaka çocuğun ölmesi veya benzeri durumun yaşanması, gaiplik kararı alınması, sınırlı süre için belirlenen nafakanın süresinin dolması, nafakadan feragat edilmesi, nafakanın verilmesi kararının kaldırılması ve çocuğun ergin olması veya çocuğun fiilen ana veya babanın yanından ayrılması hallerinde nafakanın sona ermesi söz konusu olur.zor kullanma yetkisi yoktur.
Tedbir nafakası miktarı hesaplanırken tarafların ekonomik durumları ve yaşam standartları incelenip buna göre nafaka miktarı belirlenir. Düzenli ve yeterli geliri olan kadına tedbir nafakası verilmez. Askerde olan erkek nafaka yükümlüsü olmaz. Eşlerin gelirlerinin denk olması durumunda taraflar birbirine geçici tedbir nafakası vermek zorunda değildir. Eşlerin bu durumda gelirleri araştırılır ve bu doğrultuda tedbir nafakası verilip verilemeyeceği, verilirse miktarı hakim tarafından karara bağlanır.
Tedbir nafakasının miktarının arttırılıp azaltılması hususunda, tarafların maddi gelirlerinin değişikliğe uğraması durumunda aile mahkemesi hakimi gelirin artması ve azalması oranında nafakanın arttırılması veya azaltılması hususunda karar verebilir.
Tedbir nafakasının ödeme şekli için kural olarak irat şeklinde aylık olarak ödeme öngörülmüştür. Ancak tarafların ekonomik gücü elveriyorsa nafakanın toptan ödenmesine de karar verilebilir. Yine aynı şekilde tarafların aksi bir anlaşması yoksa nafaka bedeli Türk parası olarak ödenir, tarafların ekonomileri elveriyor ve gerekli olduğu düşünülüyorsa hakim nafakanın ayın olarak ödenmesine karar verebilir.
Mizgin Doğan Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.
[Kod-Blog-Icerik]