Evliliğin İptali ve Sebepleri
Mutlak butlan davası Cumhuriyet savcısı tarafından kendiliğinden açılırken, nisbi butlan davası evlenen kişiler tarafından açılabilmektedir. Evliliğin iptali sebepleri Türk Medeni Kanunumuzda Mutlak Butlan ve Nisbi Butlan sebepleri olarak iki bölümde düzenlenmiştir.
Evliliğin Mutlak Butlanla İptali
- Eşlerden birinin, gerçekleştirdiği evlilik öncesinde zaten evli olması halinde sonrasında gerçekleşen ikinci evlilik, mutlak butlanla batıldır. Ancak burada evlilik, hakim kararı ile iptal olunana kadar, normal bir evlilikmişçesine hükümlerini doğurur.
- Eşlerden birinin evlenme sırasında ayırt etme gücünden yoksun olması halinde evlilik mutlak butlanla batıldır.
- Eşlerden birinde evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı bulunması. Burada akıl hastalığı derecesinin evlenmeye engel teşkil etmesi gerekmektedir.
- Eşler arasında evlenmeye engel olacak derecede hısımlığın bulunması halinde de evlilik mutlak butlanla sakat olacaktır.
Evliliğin Nisbi Butlanla İptali
- Evlenme sırasında geçici olarak ayırt etme gücünden yoksun olunması
- Kişi, evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyi karıştırarak başkasıyla evlenmesi halinde yanılma hükümlerine dayanarak nisbi butlana dayanarak evliliğin iptalini isteyebilir.
- Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte bir durumun olması halinde yine yanılma hükümlerine dayanılarak evlenmenin iptali istenebilir.
- Evlendiği eşinin, namus ve haysiyetinde onunla yaşamayı kabul edemeyecek düzeyde ve bu durumun evlendiği bilgisi dahilinde olması halinde kişi aldatmaya dayanarak evliliğin iptalini talep edebilir.
- Davacının veya alt soyunu tehdit edebilecek bir hastalığı eş gizlemişse
- Kendisinin veya bir yakınının hayatı, sağlığı, namus veya onuruna yönelik yakın ve ağır bir tehlike dayatılarak evlenme gerçekleştirilirse burada korkutmaya dayanılarak evliliğin iptali istenebilir.
İptal davası açma hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak altı ay ve her hâlde evlenmenin üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Evliliğin İptali Davası için Zaman Aşımı Süresi
Evliliğin iptali davası Türk Medeni Kanununun 152.maddesi gereği, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak 6 ay ve her halükarda evlenmenin üzerinden 5 yıl geçmesi ile birlikte sona erer.
Evliliğin İptali Davasında Yetkili Mahkeme
Evliliğin iptali davasında görevli Mahkeme Aile Mahkemeleridir.